Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ιάσων Ζηργάνος

Ο Ιάσων Ζηργάνος (1909 - 27 Σεπτεμβρίου 1959) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πρωταθλητής της κολύμβησης, ο πρώτος στην χώρα του που διέσχισε τα στενά της Μάγχης το 1949 και το 1950.
Γεννήθηκε στον Βόλο και άρχισε την κολύμβηση από την ηλικία των 6 ετών. Το 1929 εισήλθε στην Σχολή των Ευελπίδων και αποφοίτησε 4 χρόνια αργότερα, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του πυροβολικού. Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41 όντας λοχαγός του γ΄ Συντάγματος βαρέος πυροβολικού. Κατά τις μάχες στον Γράμμο υπέστη τραυματισμό. Στις αρχές του 1950 παραιτήθηκε από τον Στρατό για να αφοσιωθεί στην κολυμβητική σταδιοδρομία.
Ο Ζηργάνος έκανε προπονήσεις στην Κόνιτσα στον Αώο και έλαβε μέρος σε αθλητικούς αγώνες με τις ένοπλες δυνάμεις. Το Σεπτέμβριο του 1946 διένυσε την απόσταση Αίγινα - Παλαιό Φάληρο σε 11 ώρες και 30 λεπτά. Το χειμώνα του 1948 προπονούνταν σε συνθήκες δριμύτατου ψύχους, στον Αώο και στην Λίμνη των Ιωαννίνων. Το Σεπτέμβριο του 1949 αποτέλεσε μέλος της ελληνικής αποστολής στην ομάδα των ενόπλων δυνάμεων στο Λονδίνο. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1949 ξεκίνησε μόνος του από το ακρωτήρι Γκρι Νε της Γαλλίας και έφτασε στην αγγλική παραλία του Φαν Μπέι, κοντά στο Ντόβερ, έχοντας πετύχει να διασχίσει κολυμπώντας την Μάγχη. Έναν χρόνο μετά, στις 22 Αυγούστου 1950 επανέλαβε το κατόρθωμά του και στον διεθνή μαραθώνιο που είχε προκηρυχθεί από την αγγλική εφημερίδα Daily Mail ήρθε 7ος, με χρόνο 16 ώρες και 19 λεπτά. Το 1951, το 1954 και το 1959 πέρασε ξανά την Μάγχη. Εκτός από την κολύμβηση, διακρίθηκε και στον ακοντισμό, στο μονόζυγο, στην πυγμαχία, την ξιφασκία, την αναρρίχηση, την ιππασία, την ελληνορωμαϊκή πάλη και στο δρόμο 1500 μέτρων.
Λίγο πριν τον θάνατό του, εξέδωσε εφημερίδα με θέμα τον θαλάσσιο αθλητισμό. Τον Αύγουστο του 1959, έχοντας πραγματοποιήσει για πέμπτη φορά τον διάπλου της Μάγχης, επιχείρησε να κολυμπήσει από την Ιρλανδία στην Σκωτία. Ωστόσο, έπειτα από 17 ώρες κολύμβησης, έχοντας διανύσει απόσταση περίπου 27 χιλιομέτρων, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε στα παγωμένα νερά της παλίρροιας, παρά τις προσπάθειες γιατρού, ο οποίος του έκανε καρδιακές μαλάξεις με την χρήση ενός απλού σουγιά.
Ο Ζηργάνος υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας που έκανε τον διάπλου της Μάγχης πέντε φορές, ο πρώτος Έλληνας που έκανε κολυμπώντας το γύρο του Μανχάταν και ο πρώτος Έλληνας που πραγματοποίησε με επιτυχία τον διάπλου του Βοσπόρου.
Ο Ζηργάνος έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, το Πώς πέρασα την Μάγχη, με θέμα την εμπειρία του από το κατόρθωμά του να περάσει την Μάγχη κολυμπώντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου